Aggódnia kell a Pegasus kémprogramok miatt?

Aggódnia kell a Pegasus kémprogramok miatt?

25 September 2021 0 Von admin

Számos kiemelt hírportál, köztük Az őrző és A Washington Post közzétett kulcsfontosságú részletek, amelyek feltárják a Pegazus segítségével globális megfigyelési műveleteknek nevezett természetüket. A jelentések szerint több mint 10 kormány foglalkozik a Pegasus kémprogramokat használó személyek megfigyelésével.

A Pegasus, amelyet sokan a legerősebb kémprogramnak tekintenek, már most is híreket közöl, mint 2016 óta. Könnyen el lehet juttatni ezt a kártevőt egy eszközre, anélkül, hogy a felhasználó észrevenné. Ha már bekerült, képes a „teljes megfigyelésre” a Kaspersky kutatói szavaival élve.

Olvassa el; A Windows 11 stabil verziója hamarosan elérheti a béta tesztelőit

Mi az a Pegasus?

Ezt a kémprogramnak minősített rosszindulatú szoftvert, amelyet egy izraeli kiberhírszerző cég, az NSO Group hozott létre, úgy tervezték, hogy felvegye a telefonjára, és ne legyen bölcsebb. Ezután összegyűjti a személyes adatokat, és visszaadja azoknak, akik a szoftvert használják. Hozzáférhet minden üzenetküldő alkalmazáshoz, mint például a WhatsApp, még a titkosított adatok is érzékenyek, mivel a Pegasus ellopja az összes kimenő üzenetet, mielőtt titkosították, és az összes bejövő adatot, a visszafejtés után. Képeket, videókat és hívásokat rögzíthet. Képes a kamera és a mikrofon aktiválására, és titokban képes beszélgetéseket rögzíteni vagy rögzíteni.

Ez potenciálisan meghatározhatja, hol van, hol járt és kivel találkozott.

Az NSO-csoport azonban azt állította, hogy indítékuk csupán az volt, hogy „osztályuk legjobb technológiáját fejlesszék ki, hogy segítsék a kormányzati szerveket a terrorizmus és a bűnözés felderítésében és megelőzésében”.

Hogyan történik?

A Pegasus-fertőzések az úgynevezett „nulla kattintásos” támadások révén sikeresek lehetnek. Nem igényelnek semmilyen interakciót a telefon tulajdonosától.

Ezek általában kihasználják a „nulla napos” biztonsági réseket az operációs rendszerekben, amelyek olyan hibák vagy hibák, amelyeket még a mobiltelefon gyártója is sötétben tart, és így nem tudott kijavítani.

Ez általában rosszindulatú webes linkek használatával történik. A kémprogram azonban annyira titkos, hogy csak nem fogadott hívással is telepíthető. A beszivárgás után még a hívásnapló bejegyzést is törli, így a modulon semmi nyoma nincs.

Ugyanakkor a Pegasus egy intelligens kémprogram. Minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy elkerüljék az észlelést, miközben a felhasználó után kémkedett. A Kaspersky kutatói ismét azt írták:

„Egy másik érdekes tény a Pegazusról az, hogy valóban szorgalmasan próbálja elrejteni magát. A rosszindulatú programok önpusztítanak, ha 60 napon túl nem tudnak kommunikálni a parancs- és vezérlőszerverével (C&C), vagy ha azt észleli, hogy rossz SIM-kártyával telepítették rossz eszközre (ne feledje, ez a célzott kémkedés; az NSO ügyfelei nem véletlen áldozatok után mentek). ”

Ezt figyelembe véve egy átlagos telefonfelhasználónak nem kell aggódnia a klasszikus Pegasus miatt. Ha a legújabb szoftververziókat – iOS 14 vagy Android 11 – és az alkalmazások, például a Facebook és a WhatsApp legújabb verzióit használja, tisztában kell lennie azzal, hogy minden biztonsági probléma kiderült és javításra került.

Ezenkívül a Pegasus rendkívül drága kártevő, és az NSO Group szerint csak kormányzati szerveknek adják el „célzott megfigyelés” céljából. Tehát, ha nincs okuk azt hinni, hogy egy olyan nagyhatalmú szervezet, mint a kormány, a radar alá akarja vonni Önt, biztonságban van az olyan eszközök ellen, mint a Pegasus.

Említésre méltó; egyetlen eszköz sem törésbiztos, a biztonsági rendszerek új kiskapuit gyakran fedezik fel, és a legjobb, ha óvintézkedéseket teszünk online.

Olvassa el; Íme az összes rekord, ami megdőlt és létrejött az India csapatának 7-Wicket győzelmével Sri Lankán