Demokratizáló elektromos autók

Demokratizáló elektromos autók

24 September 2021 0 Von admin
Tigor EV

A Tigor EV dicséretet érdemel, amiért reális áron kínál valós teljesítményt

Amikor a nyolcvanas évek végén megtanultam vezetni, Indiában alig volt kapható autó. Mindegyikük elavult, gyenge teljesítményű, lassú, zajos és károsanyag-kibocsátású, piszkos. Akkor, mint a legtöbb más, soha nem gondoltam volna, hogy két -három évtizeden belül valóban lehetőségünk lesz elektromos autókat vezetni. Az első elektromos autó, amelyet a 2000-es évek elején vezettem, egy bunkó kis játék volt egy apró, bangalore-i gyártótól. Nagyon kicsi, szinte karikaturista megjelenésű és erősen korlátozott hatótávolságú, még mindig nagyon szórakoztató volt vezetni, és nem szűnt meg lenyűgözni a nézőket. Körülbelül egy hete volt nálam az autó. Rendkívül élveztem az időmet vele, még a napi 65-70 km-es ingázáshoz is használtam, amit az autó csaknem egyetlen töltéssel képes megbirkózni.

Húsz évvel ezelőtt az elektromos autók nem igazán voltak dolgok-úgy tűnt, senki sem akarta őket-, és ez a kis kétajtós EV Bengaluruból (amely katonák a mai napig, nagyobb, négyajtós avatarban és más tulajdonban vannak) kisebb érdekesség maradt. Az idők azonban megváltoztak. Mivel a fosszilis tüzelőanyagok várhatóan elfogynak az elkövetkező néhány évtizedben, és a kibocsátási normák évről évre szigorodnak, az IC motor fokozatosan elveszíti életképességét. Eközben az akkumulátor- és villanymotor -technológia gyorsan fejlődött az elmúlt években. Az elektromos energia gyorsan reális alternatívává válik a benzin és a dízel számára.

Az elmúlt néhány évben amerikai és európai autógyártók vezették a vezetést elektromos energiával. A legtöbb elektromos jármű azonban csúcskategóriás termék, amely nem felel meg a tömegpiacnak, és biztosan nem indiai környezetben. A lítium-ion akkumulátorok és az erőteljes, műszakilag fejlett villanymotorok drágák, mondjuk a gyártók, ezért talán még nem is voltak elfogadható árú elektromos autók (olyanok, amelyek legalább megfelelő valós teljesítményt nyújtanak) a piacon. Egészen a közelmúltig, vagyis. Az egyik indiai autógyártó-a Tata Motors-keményen dolgozott a sima elektromos autók új generációjának kifejlesztésén, ésszerűen nagy teljesítményt kínál, megfelelő vezetési hatótávolsággal rendelkezik, és ésszerű árakat kínál. Ez egy látszólag magas megrendelés, de a cég a tavaly januárban piacra dobott Nexon EV -vel le is húzta, és jelenleg a legkelendőbb elektromos jármű Indiában.

Tata Tigor
A Nexon EV ára 14-17 millió rubel között elérhetőbbé tette az elektromos energiát. Most a Tata Motors legújabb kínálatával, a Tigor EV kompakt szedánnal kiterjeszti az elektromos autók demokratizálódását. A Tigor EV, sokkal egyszerűbb formában, az elmúlt években elérhető volt a kereskedelmi vásárlók és a flottaüzemeltetők számára. A Tata Motors azonban piacra dobott egy teljesen új, erősen frissített Tigor-t, teljesen új elektromos hajtáslánccal, kiterjesztett hatótávolsággal, magasabb szintű kifinomultsággal és plüss új utastérrel. Tekintsük úgy, mint a Tigor EV-t, amely az iskolát befejezte, és most végre készen áll arra, hogy egyenlő feltételekkel vállalja a fosszilis tüzelőanyaggal hajtott versenyt.

Az új Tigor EV -t a Tata Motors “Ziptron” elektromos hajtása hajtja – egy állandó mágneses szinkronmotor, amely 55 kW (74 LE) és 170 Nm nyomatékot produkál. Nevezetesen, ez nem ugyanaz a Ziptron, amely a Nexon EV -t hajtja, utóbbi 95 kW (127 LE) és 245 Nm nyomatékkal büszkélkedhet. De természetesen a Nexon is nagyobb, nehezebb és drágább. A lényeg az, hogy a Tigor EV teljesítménye meglehetősen lenyűgöző; A Tata Motors 5,7 másodperces nulla és 60 km / h közötti időt állít, és a Tigor valójában gyorsabbnak érzi magát ennél. Meglepően csendes is – alig hallja ezt az elektromos motort, még erős gyorsítás vagy nagyobb sebesség mellett is.

Bár az 55 kW/74 LE teljesítmény nem hangzik túl soknak, a 170 Nm nyomaték az, ami igazán felpezsdíti a dolgokat. Az elektromos motorok maximális nyomatékukat nulla fordulaton adják le, ami azt jelenti, hogy a Tigor keményen húz álló helyzetből. A gyorsulás az alacsonyról a közepes sebességre normál vezetési módban lenyűgöző, és a sportolási mód kiválasztásakor a teljesítmény jó néhány fokozattal felpörög. Valójában a Tigor EV sportmódban egyfajta zsebrakétává válik, és a gyors gyorsítás soha nem mosolyog a sofőr arcára. A vezetési távolság valószínűleg szenved ebben a folyamatban, de ha csak viszonylag rövid utat kell megtennie, akkor kit érdekel, ugye? Sport mód – itt minden szórakozás.

A Tigor villanymotorját egy folyadékhűtéses, 26 kWh-os, nagy energiájú sűrűségű lítium-ion akkumulátor táplálja, amely nulla és 80 százalék közötti töltöttséget mutat kilenc óra alatt, egy közös háztartási 15 A-os csatlakozódugó segítségével. Valójában az autóhoz 15A töltő tartozik, amelyet a vevő otthonába vagy irodájába lehet telepíteni a könnyű – ha lassú – töltés érdekében. A Tigor EV azonban kompatibilis a világszerte elfogadott CCS2 (kombinált töltési rendszer 2.0) szabvánnyal. A 0-80 százalékos töltés csak egy órát vesz igénybe, ha 25 kW-os egyenáramú gyorstöltővel tölt. A Tata Power egy olyan vállalat, amely egyenáramú gyorstöltők hálózatának telepítésén dolgozik Indiában, azzal a céllal, hogy az elkövetkező öt évben 100 000 ilyen töltőállomás működjön.

A Ziptron hajtású Tigor hatótávolsága 306 km, de ez a szám függ a vezetési stílustól, az út- és közlekedési feltételektől, sőt a környezeti hőmérséklettől is. Mégis, bár a legtöbb ember valószínûleg nem éri el ezt a 300 km-es hatótávolságot, a tényleges hatótáv (kb. 200–240 km) teljesen elfogadható városi használatra. A városon kívüli utakat alaposan meg kell tervezni, tekintettel arra, hogy India elektromos töltő infrastruktúrája még kezdeti állapotban van.

Tata Tigor

Végül az a fontos, hogy az új Tigor EV kielégítő elektromos vezetési élményt nyújtson elfogadható áron. Az utastér szépen elkészült, kényelmes ülésekkel 4-5 felnőtt számára, „hűvös” darabokkal, mint egy teljesen digitális műszercsoport, Harman érintőképernyős infotainment, okostelefon-csatlakozás az Apple CarPlay és az Android Auto segítségével, valamint számos biztonsági készlet, beleértve az ABS-t, az EBD-t, az első légzsákok és a kamera alapú hátrameneti parkolássegítő. A menetminőség is jó, mivel a felfüggesztést (független McPherson rugóstag -elrendezés elöl, csavart gerenda hátul) optimalizáltuk a nem ideális útviszonyokhoz. És természetesen a Tigor 4 csillagos biztonsági minősítést kapott a GNCAP-tól, ami nagy plusz a javára.

Három változatával, ára 12-13 millió rubel, a járműre 3 év/125 000 kilométer, a villanymotorra és a lítium-ion akkumulátorra pedig 8 év/160 ezer kilométer garancia vonatkozik, ez egy teljesen tisztességes csomag. Míg az ország néhány más fő autógyártója húzta a lábát az elektromos autóknál, azt állítva, hogy az elektromos járművek iránti alacsony kereslet Indiában nem indokolja a túlzott fejlesztési költségeket, a Tata Motorsnak lehetősége volt arra, hogy előrelépjen az elektromos autókkal , alkalmasak, és mivel elfogadható árúak, a vásárlók széles köre számára is hozzáférhetők. A korai bevezetők számára, akik alig várják, hogy elektromosra váljanak, az új Tigor EV készen áll és vár.

The post A demokratizáló elektromos autók először a Man’s World India oldalán jelentek meg.